Explore the most outstanding works in lighting design.

Vesalan ala-aste

Designer: Philips Oy

Year: 2012

City: Helsinki

Country: Finland

Constructor: City of Helsinki

Manufacturer: Philips

Concept Description

Philipsin kehittämää SchoolVision-valaistusratkaisua on testattu eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että valaistuksen avulla voidaan tukea oppimista. Valo vaikuttaa visuaalisiin taitoihin, kuten kykyyn havainnoida sanoja. Oikeanlainen valaistus tekee lukemisesta sujuvampaa. Valo vaikuttaa myös käytökseen: valaistuksella voidaan luoda rauhallisempi tunnelma, parantaa motivaatiota ja rohkaista yhteistyöhön. SchoolVision-konseptissa on valittavissa on neljä valaistustilannetta: normal (4 000 K) sopii tavanomaisiin koulutehtäviin, calm (2 900 K) luo rauhallisen tunnelman, energy (12 000 K) virkistää ja aktivoi oppilaita ja focus (6 000 K) auttaa keskittymään. Tilanteeseen sopiva valaistus valitaan yhdellä napin painalluksella. Valaistustilanteissa vaihtuvat niin valon värilämpötila kuin valaistusvoimakkuudetkin. Konseptilla jäljitellään luonnonvalon dynaamisuutta. Dynaaminen valaistus luodaan eri värilämpötilan omaavilla loisteputkilla ja hyvällä optiikalla, joka tasoittaa valon värin. Valaistusta ohjaa anturi, joka säätää valoja automaattisesti päivänvalon ja läsnäolon mukaan. Energiaa säästyy, kun tiloja ei valaista turhaan. SchoolVision-järjestelmässä käytetään SmartForm-valaisimia, valonlähteinä 3×49 W:n TL5-loisteputket. Valaistustilanteita on valittavissa neljä: normal (4 000 K) sopii tavanomaisiin koulutehtäviin, calm (2 900 K) luo rauhallisen tunnelman, energy (12 000 K) virkistää ja aktivoi ja focus (6 000 K) auttaa keskittymään. OccuSwitch SchoolVision -anturi ohjaa ja säätää valaistusta päivänvalon ja läsnäolon mukaan.

Photographer: Kirsi Westermark