Explore the most outstanding works in lighting design.

Raahen Laivurinkatu

Year: 2013

City: Raahe

Country: Finland

Concept Description

Raahen Laivurinkatu on Suomen ensimmäisiä kävelykatuja. Kadun aikansa eläneiden pylväiden ja valaisimien tilalle tarvittiin uudet, kaupungin ilmeeseen ja kadun käyttötarkoitukseen sopivat valaisimet. Valaisimeksi valittiin Philipsin CitySwan LED. Miljööseen sopiva pylväs suunniteltiin Tehomet Oy:n kanssa. CitySwan LED -valaisimet antavat kadulle pehmeän, tasaisen ja kulkua ohjaavan hyvän valaistustason, jota himmennetään LumiStep-ohjaimilla 50 prosenttiin yön hiljaisiksi hetkiksi. Laivurinkadun vanha elohopealamppuasennus kulutti 11,76 kW, kun uusi lediasennus kuluttaa vain 1,86 kW. Valaistuksen uusiminen tuo vuosittain Raahen kaupungille merkittävät säästöt.