Explore the most outstanding works in lighting design.

Pysäköintihalli P-Hämppi

Designer: Timo Meuronen, Aihio-arkkitehdit

Year: 2012

City: Tampere

Country: Finland

Architect: Aihio-arkkitehdit

Constructor: Finnpark Oy

Manufacturer: Philips

Concept Description

Pysäköintihalli P-Hämppi avattiin Tampereella marraskuussa 2012. Peräti 650 metriä pitkä kaksikerroksinen halli asetti valaistukselle haasteensa, mutta se antoi myös mahdollisuuden ympäristöystävällisten ledilamppujen käyttöön. Tilaajan, Finnpark Oy:n, näkemyksen mukaan parkkihallin tuli olla viihtyisä, väljä, valoisa ja helposti käytettävä. Valaistuksella haluttiin tukea tilan viihtyisyyttä. Erityistä hankkeessa oli, että ensimmäistä kertaa Suomessa ja koko Euroopassa käytettiin pysäköintihallissa loisteputkien tilalla ledejä. Väriloistoa ja elämyksiä Parkkihalliin rakennettiin erivärisillä ledeillä monimuotoisia valaistusratkaisuja. Katon valaistus kuvastaa lipuvan pilvipoudan tunnelmaa, jossa valot vaihtuvat hiljalleen valkoisen ja sinisen sävyissä. Hissien lasiseinissä valot vaihtelevat valkoisen ja syvän sinisen välillä: hissin ollessa maan pinnalla valo on täysin valkoista ja hissin mennessä kallion sisään väri muuttuu asteittain siniseksi. ”Lähdimme hakemaan elämyksellisyyttä epäsuoran valon ja louhitun hallin holvikaarten avulla. Toisaalta kerrosten eriväriset valot jättävät ihmisen mieleen muistijäljen, mihin kohtaan autoni jätin eli niillä on myös oma tehtävänsä”, kertoo hankkeessa mukana ollut arkkitehti Timo Meuronen Aihio-arkkitehdeistä. P-Hämpissä haluttiin valon avulla poistaa pimeät nurkat ja seinät. Valo myös tehostaa väljyyden vaikutelmaa. ”Valolla on myös erittäin tärkeä merkitys hallin pysäköintijärjestelmien toimivuudessa. Auton ajaessa sisään kameravalvonta rekisteröi auton rekisterikilven, joten riittävä valaistus tässä kohtaa on erittäin tärkeä. Nykyaikainen tekniikka toi meille määreitä, joita parkkihallien valaistuksessa ei ennen ole ollut”, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Nylund ESP-tekniikasta. Säädettävyyttä ja energiatehokkuutta Hallin RGB-valaistusta säädetään ethernet-pohjaisen Light System Managerin avulla. Hiljaisina käyttöaikoina yleisvalaistusta voidaan vähentää jopa 10 prosenttiin maksimitehosta. Valojen säädettävyys ja monipuolinen ohjattavuus oli yksi keskeisimmistä vaatimuksista valaistukselle. Säätö tapahtuu liiketunnistimien ja ohjelmoinnin mukaisesti. Vaikka halli on ollut käytössä vasta vähän aikaa, lediratkaisu näyttää jo tuoneen säästöä. Samalla poistui tarve loisteputkien vaihtoon ja hävittämiseen. ColorGraze-valaisimia on käytetty holvikaton RGB-tehostevalaistuksessa ja hissiaulojen hehkuvissa seinissä. eW Grazet valaisevat seiniä pysäköintiholvin välitasojen reunoissa, poistavat pimeät nurkat ja tuovat tehostevaloa holviin. ColorBlast 12 Powercoret valaisevat liikenneympyrää ja LuxSpace-downlightit hissiauloja. eW Fuse Powercoret tehostavat hissin oviseiniä valkoisella valolla ja StyliD-valaisimet kalusteisiin upotettuja vaahtosammuttimia.

Photographer: Reijo Hietanen