Explore the most outstanding works in lighting design.

Porvoon energiatehokkaat päiväkodit

Designer: Philips Oy Emilia Rautkylä

Year: 2013

City: Porvoo

Country: Finland

Constructor: YIT Oy

Manufacturer: Philips

Concept Description

Porvoon kaupungissa on viime aikoina rakennettu kolmea samantyyppistä uudiskohdetta: päiväkotia. Talvella 2013 saatiin valmiiksi upouusi Omenatarhan päiväkoti, ja syksyyn 2013 mennessä päiväkotikansalle valmistuu Jokilaakson päiväkoti. YIT:n urakoimaan kokonaisuuteen kuuluu vielä kesällä 2012 valmistunut Ylä-Haikkoon päiväkoti. Nämä kolme kohdetta ovat saaneet yhteisen nimen: Porvoon energiatehokkaat elinkaaripäiväkodit. Oikea valo tuo viihtyvyyttä YIT:n Samu Mandelinille ja Antti Männistölle tämä tarkoitti huonekohtaisia läsnäolotunnistimia. ”Valaistus suunniteltiin päivänvalon mukaan säätyväksi. Molempien päiväkotien huoneissa on läsnäolotunnistimet, jottei turhaa sähkön kulutusta esimerkiksi lasten ulkoillessa synny. Pihavalaistusratkaisuilla haettiin energian säästöä, mutta myös turvallisuutta”, Mandelin sanoo. Piha-alueet erottuvatkin nyt ohikulkijoille niin luonnollisen valkoisen värinsä kuin hieman perinteisestä poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi. Projektipäällikkö Antti Männistö YIT:ltä jatkaa, että he päätyivät Philipsin ratkaisuihin markkinoiden parhaan teknis-taloudellisen kokonaisuuden vuoksi. Valittu lediratkaisu kestää – lampunvaihdoista ei tarvitse huolehtia, eikä vaarallista jätettä synny. ”Meillä YIT:llä on 20 vuoden ylläpitovastuu kaikissa päiväkodeissa. Ei vain tekemiemme ratkaisujen toimivuuteen, vaan myös esimerkiksi energiankulutukseen liittyvä vastuu. Tämä tarkoittaa LED-valaistusta, mutta myös maalämpöä ja aurinkoenergian hyödyntämistä lämmöntuotannossa.”

Photographer: Lasse Keltto