Explore the most outstanding works in lighting design.

Metla

Designer: Arkkitehtitoimisto SARC Oy , A-M. Siikala and O. Kiviluoto, Insinööritoimisto Olof Granlund , Pekka Larinoja and Sanna Forsman

Year: 2004

City: Joensuu

Country: Finland

Architect: Arkkitehtitoimisto SARC Oy, A-M. Siikala and O. Kiviluoto

Electrical: Insinööritoimisto Olof Granlund , Pekka Larinoja ja Topi Volama

Constructor: Senaatti-kiinteistöt

Contractor: Tekmanni Oy

Concept Description

Lighting project of the Year 2005 in Finland /Vuoden valaistuskohde 2005
Valaistus ja arkkitehtuuri on sovitettu onnistuneesti yhteen. Ulkona vanhoilla hirsillä toteutettujen seinien valoisuusjakauma on tasainen ja onnistunut. Maahan upotetut ja muurin taakse jäävät valaisimet ovat huomaamattomia eivätkä riko pihanäkymää. Sisäaulan kaunista puukattopintaa ei ole rikottu valaisimilla vaan valaisuun on käytetty katon ja seinän taitteeseen asennettuja kohdevalaisimia, askelvaloja ja lattiaan upotettuja valoja. Muunneltavuus on otettu huomioon sijoittelemalla työ- ja aulatilojen valaisimet moduulijakoon. Ilmastointipalkkia on hyödynnetty sekä valaisimena että jakelutienä. Näin kattoon asennettavien osien määrää on voitu vähentää. Jännittävän kontrastin neuvottelutilan pyöreille muodoille saa aikaan tilaan asennettu terävä valokäärme. Energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota käyttämällä energiatehokkaita valonlähteitä ja tarpeenmukaista ohjausta läsnäolotunnistimin. Ulko- ja sisätilan valaistus muodostavat hienovaraisen kokonaisuuden. Metla-talon omaleimainen arkkitehtuuri ja sen kaunis valaistus antavat rakennukselle selkeän identiteetin ja näin merkityksen myös laajemmin Joensuun kaupunkiympäristössä.

Photographer: Jussi Tiainen