Explore the most outstanding works in lighting design.

Derby Business Park

Designer: Insinööritoimisto Olof Granlund

Year: 2013

City: Espoo

Country: Finland

Electrical: Insinööritoimisto Olof Granlund

Constructor: SRV Rakennus Oy

Concept Description

Derbyn suunnittelussa SRV asetti energiatehokkuus- ja ympäristötavoitteet korkealle heti alussa, jo ennen päätöstä hakea kiinteistölle LEED Gold -ympäristösertifikaattia. Esimerkiksi talon ilmanvaihtojärjestelmä on 30 % tehokkaampi suunnittelunormien vaatimuksiin nähden, joten sisäilma on Derbyssä taatusti raikasta. Derby on LEED-kohde, mikä asetti omat vaatimuksensa valaistuksenohjaukselle. Lähtökohtana oli, että valot eivät pala silloin, kun työpisteessä ei ole ketään paikalla. Valaistusvoimakkuuden tuli myös säätyä ulkoa tulevan luonnonvalon mukaan. Philipsin Mika Lindberg suositteli projektiin vakiovaloanturein varustettuja ledivalaisimia, joissa anturi tarkkailee kokonaisvalaistusvoimakkuutta ja säätää valaisimen tehoa tarpeen mukaan. Aulan ja ravintola-alueen ”valoviivat” toteutettiin SmartForm TL5 -valaisimilla. Toimistossa käytettiin 600×600-kokoisia DALI-ohjattavia SmarForm LED -ledivalaisimia. Alakattoon upotettuja moduulivalaisimia ohjataan liiketunnistimilla ja valoisuusanturilla. Valaisimien valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota valaistuksen tasaisuuteen.

Photographer: Tomi Nuotsalo